Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Προσφώνηση Κ. Στεφανόπουλου προς Μ. Κλίντον

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ

Αθήνα, 19/11/1999


"Κύριε Πρόεδρε καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Σας υποδεχόμεθα καθώς καιτην κ. Κλίντον με αισθήματα ειλικρινούς φιλίας και μεγάλης εκτίμησης προς το πρόσωπό σας αλλά και έναντι της μεγάλης σας χώρας με την οποία η Ελλάς συνδέεται με παλαιούς όσο και συγχρόνους ισχυρούς δεσμούς. Σας υποδεχόμεθα ως τον διακεκριμένο πρόεδρο των ΗΠΑ ο οποίος με την πολιτική του ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ευημερία τηςχώρας του και ως τον πρόεδρο της ηγέτιδος χώρας του δυτικού κόσμου, ηοποία φιλοδοξεί να εκφράζει και να στηρίζει τις μεγάλες αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, προσφωνώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στοεπίσημο δείπνο που παρατέθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο προςτιμήν του Αμερικανού προέδρου.



"Οι αρχές αυτές γεννήθηκαν κατά τους αρχαίους κλασσικούς χρόνουςστην Ελλάδα και μορφοποιήθηκαν εις συγκεκριμένο πολίτευμα εδώ στηνΑθήνα. Εδώ προσδιορίστηκαν και κατεγράφησαν με σαφή τρόπο οι νόμοιως οι ρυθμιστές των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και υψώθηκε ηδικαιοσύνη ως υπερτάτη αρχή και αξία. Το Σύνταγμα της χώρας σας είναιτο πρώτο Σύνταγμα της σύγχρονης εποχής μας που εξέφρασε εν μέσωπεριπλόκων τότε προβλημάτων, ισχυρών εντάσεων και μεγάλων δυσχερειών, την αφοσίωση ενός λαού, του αμερικανικού, στην ελευθερία,τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Δεν πέρασαν από τότε πολλά χρόνια καιη χώρα μας ανέκτησε επίσης την ελευθερία της έπειτα από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες που διήρκεσαν οκτώ χρόνια. Ενθυμούμεθα πάντοτε μεευγνωμοσύνη ότι η αμερικανική συμπολιτεία εξέφρασε εκ των πρώτωνχωρίς δισταγμό τη συμπάθειά της και προσέφερε την ηθική στήριξή τηςστην αγωνιζόμενη Ελλάδα. Αυτή η πρώτη συνάντησή μας υπό την σκέπητης ελευθερίας ακολουθήθηκε κύριε Πρόεδρε και αργότερα και από άλλεςσυμπορεύσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



Και συνέχισε: "Αναφέρομαι στους δύο παγκοσμίους πολέμους κατά τουςοποίους απειλήθηκαν οι ελευθερίες των λαών από στρατοκρατικά καιανελεύθερα πολιτεύματα. Οι ΗΠΑ προσέφεραν το βάρος της ισχύος των,αλλά και τη γενναιότητα των τέκνων των για την υπεράσπιση τηςελευθερίας και η συμμετοχή τους στους πολέμους αυτούς υπήρξε αποφασιστική. Η Ελλάς προσέτρεξε και εκείνη με όλες τις δυνάμεις τηςπρος ενίσχυση του στρατοπέδου της ελευθερίας και στις δύοσυγκρούσεις. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο προσέφερε στοΣυμμαχικό στρατόπεδο το 1918 την πρώτη σημαντική νίκη του στομέτωπο της Μακεδονίας. Και κατά το Δεύτερο την πρώτη και πάλι νίκητου εναντίον των φασιστικών δυνάμεων στον πόλεμο της Αλβανίας μαζίμε το παράδειγμά της πως αγωνίζονται οι ελεύθεροι λαοί κατά πολύ υπερτέρων εχθρών. Διότι δεν εδίστασε και κατά των πανισχύρωνναζιστικών στρατευμάτων να αμυνθεί με απαράμιλλη γενναιότητα. Κατάτον πόλεμο αυτό στον οποίο οι στρατευμένοι νέοι της προσήλθαν νακαταταγούν τραγουδώντας και κατά την επακολουθείσασα κατοχή τηςχώρας από τα στρατεύματα του Άξονα, απώλεσε από πολεμικές ενέργειεςκαι την επακολουθείσασα αντίσταση από βομβαρδισμούς, εκτελέσεις καιαπό την πείνα περισσότερες από 500 χιλιάδες ψυχές. Δηλαδή είχεαναλογικώς προς τον πληθυσμό της τις μεγαλύτερες μαζί με τη Ρωσία,την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία απώλειες μεταξύ των Συμμάχων κρατών. Η Ελλάς έχει ακόμη την πικρία ότι δεν αναγνωρίσθη επαρκώς ησυνεισφορά της στην κοινή πολεμική προσπάθεια".



"Μετά τον πόλεμο", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "ηΑμερική μας προσέφερε όπως και σε άλλες χώρες πολύτιμη υλική καιηθική βοήθεια προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την κατεστραμμένηαπό τον πόλεμο χώρα μας. Σήμερα ενισχύουμε τους δεσμούς μαςευρισκόμενοι στον ίδιο ιδεολογικό και δημοκρατικό χώρο, συμμετέχοντεςστην ίδια Στρατιωτική Συμμαχία και πιστεύοντας πάντοτε στις ίδιεςμεγάλες και ηθικές αξίες και πολιτικές αρχές. Οι δεσμοί αυτοί ενισχύονταιακόμη περισσότερο από τα τρία περίπου εκατομμύρια των ομογενών μαςπου ζουν στις ΗΠΑ μοιράζοντας τα πατριωτικά τους αισθήματα μεταξύτης νέας μεγάλης πατρίδας τους και της παλαιάς όπου ευρίσκονται οιτάφοι των προγόνων τους και πολλοί εν ζωή συγγενείς τους. Για εμάς οιομογενείς μας Αμερικανοί αποτελούν αιτία μεγάλης εθνικής υπερηφάνειαςκαι ικανοποίησης, λόγω της συμπεριφοράς των ως πολιτών και τηςπροκοπής των ως ανθρώπων. Η φιλία που με αυτούς τους τρόπους, κύριεΠρόεδρε, αναπτύχθηκε και στηρίζεται σε κοινά ιδανικά των δύο χωρώνμας είναι προορισμένη να διαρκέσει".



"Η σύγχρονη Ελλάς, κύριε Πρόεδρε όπως καλώς γνωρίζετε, είναι κράτοςειρηνικό, σεβόμενο απολύτως τις διεθνείς υποχρεώσεις του με άρισταλειτουργούν δημοκρατικό πολίτευμα, με ισχυρά και αναπτυσσόμενηοικονομία, μέλος της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών,σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων. Δεναγαπούμε τον πόλεμο, ούτε τον προβάλλουμε ως μέσο επίλυσηςδιαφορών. Αποδεχόμεθα και στηρίζουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ.Σεβόμαστε και επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείςσυνθήκες και διατηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας μηέχοντας άλλα προβλήματα πέραν αυτών που προκαλούνται εις βάρος μαςαπό την επιθετική πολιτική της Τουρκίας", τόνισε ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας.



"Επωφελούμενος από το μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον σας για τηνεπίλυση του επί 25 χρόνια άλυτου Κυπριακού, επιτρέψτε μου ναυπενθυμίσω προς όλους τους παρευρισκομένους ότι το πρόβλημα αυτόπροκλήθηκε από την στρατιωτική εισβολή στη νήσο, προς αποκατάστασηόπως τότε είπε, του διαταραχθέντος από την απόπειρα του ΑρχιεπισκόπουΜακαρίου νομίμου πολιτεύματος. Ότι έκτοτε και παρά την αποκατάστασητης νομιμότητος συνεχίζει την κατοχή του 38% του εδάφους τηςΚυπριακής Δημοκρατίας και αρνείται να συμμορφωθεί προς τις αποφάσειςκαι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης να προσθέσω ότι οτουρκικός πληθυσμός της νήσου ανήρχητο κατά την εισβολή στο 18% τουσυνολικού πληθυσμού και ο ελληνικός εις το 80%. Ότι μετά την εισβολήτο ήμισυ του τουρκικού πληθυσμού εγκατέλειψε τη νήσο καιαντικαταστάθη από εποίκους μεταφερθέντες από την Ανατολία. Ότι 180χιλιάδες Ελληνοκυπρίων παραμένουν πρόσφυγες, εμποδιζόμενοι νακατοικήσουν στους τόπους της γέννησής τους και να απολαύσουν τιςπεριουσίες τους. Ότι ο κ. Ντενκτάς αρνείται να συζητήσει τις προτάσειςπου κατά καιρούς έχουν υποβληθεί και ότι της μιας πλευράς αρνουμένηςνα υποχωρήσει μερικοί λέγουν ότι ίσως υπάρχει φόβος να κληθεί η άλληνα καλύψει δια των ειδικών της βημάτων τη ζητούμενη προσέγγιση",επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



"Κύριε Πρόεδρε εάν το Κυπριακό πρόβλημα πρόκειται να επιλυθεί πρέπεινα επιλυθεί συμφώνως προς τις αρχές της δικαιοσύνης και τηςδημοκρατίας. Δεν είναι δυνατό να επιλυθεί με την αποδοχή τηςστρατιωτικής βίας και των τετελεσμένων. Δεν είναι δυνατό το μελετώμενοδικοινοτικό πολίτευμα να παραγνωρίσει τη συντριπτική πλειοψηφία τωνΕλληνοκυπρίων. Όπως δεν είναι νοητό να παραγνωριστούν τα ατομικάδικαιώματα όλων των Κυπρίων, αφού τα δικαιώματα αυτά οπουδήποτε τουκόσμου παραβιαζόμενα κινούν όχι μόνο τη συμπάθεια αλλά και τηνεπέμβαση των δημοκρατικών κρατών. Τέλος η ένταξη της ΚυπριακήςΔημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί απότην προηγούμενη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Το ζήτημα αυτόπιστεύω ότι είναι πρωταρχικής σημασίας", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.



"Αλλά", συνέχισε, "υπάρχουν και οι λεγόμενες διαφορές στο Αιγαίο. Οπροσδιορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, του μόνου δηλαδήυπαρκτού προβλήματος, θα είχε επιτευχθεί εάν η Τουρκία εδέχετο ότι τανησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Δικαίουτης θαλάσσης, το οποίο έχει αποδεχθεί και η μεγάλη σας χώρα. Οιδιεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπεούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν αν η Τουρκία ενθυμείτο τις υποχρεώσειςτης, τις προκύπτουσες από τη Συνθήκη της Λωζάννης, συμφώνως προς ταάρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος καιοποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλιών από τιςακτές της με εξαίρεση την Ίμβρο, Τένεδο και τη νήσο των Λαγών. Ηαπειλή πολέμου δεν επιτρέπεται να διατυπώνεται σε καμία περίπτωση απότις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεται ενσχέσει με την άσκηση δικαιώματος αναγνωριζομένου από το δίκαιο τηςθαλάσσης, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων".



"Ήδη οι σεισμοί που έπληξαν και τις δύο χώρες προκάλεσαν ισχυρό λαϊκόαίσθημα αμοιβαίας συμπάθειας και αλληλεγγύης, το οποίο όλοι διακαώςελπίζουμε να ενισχυθεί με λόγους και ενέργειες προς την κατεύθυνση τηςφιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κανείς περισσότεροτης Ελλάδος δεν επιθυμεί περισσότερο αυτή τη φιλία και συνεργασία ηοποία θα αποβεί ευεργετική για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη τωνδύο χωρών με την αποφυγή των πολυδάπανων εξοπλισμών. Η Ελλάς έχειπροτείνει προς κάθε κατεύθυνση και βεβαίως προς την Τουρκία τηδιαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία έχει τιςεγγυήσεις αλλά και τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Δικαστηρίουαυτού και επικουρείται η πρόταση αυτή από τη Διεθνή Κοινότητα. ΗΔιεθνής Κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίουκαι των διεθνών συνθηκών. Γνωρίζει το Δίκαιο της θαλάσσης, γνωρίζειτις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως γνωρίζει και τα άρθρατων πρωτοκόλλων που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας για ταΔωδεκάνησα. Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζοντας όλα αυτά και μηλαμβάνοντας θέση φοβούμαι ότι άθελά της ενισχύει τις αβάσιμεςδιεκδικήσεις και τις επιθετικές διαθέσεις. Η Ελλάς δεν ζητεί από κανέναννα μεσολαβήσει υπέρ αυτής. Επικαλείται απλώς το δίκαιο και τηνομιμότητα. Διότι πιστεύει ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας δενείναι τόσο η στήριξη των πάσης φύσεων συμφερόντων μας, όσο η στήριξητης νομιμότητος. Ορθότερο θα ήταν αν έλεγα ότι πρωταρχικό συμφέρονόλων είναι η υπεράσπιση της νομιμότητος", είπε ο κ. Στεφανόπουλος.


Και συμπλήρωσε: "Κύριε Πρόεδρε, η Ελλάς έχει την προσοχή τηςστραμμένη προς την Ευρώπη αλλά και τις βαλκανικές χώρες. Με τηστρατιωτική παρουσία της κατόπιν αποφάσεων διεθνών οργανισμών εις τηΒοσνία - Ερζεγοβίνη και εις το Κόσοβο και με τη συγκατάθεση τηςΑλβανίας εις το έδαφός της συμβάλλει στην επικράτηση της σταθερότηταςστην περιοχή, προσφέρει τη βοήθειά της προς όλες τις χώρες τηςΒαλκανικής, ενισχύει και ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητατων Ελλήνων σε αυτές, υποστηρίζει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και στηνΕΕ ευθύς ως οι περιστάσεις υπό τις οποίες διατελούν το επιτρέψουν καιεύχεται τη ταχεία αντιμετώπιση των δυσκολιών τους".



Καταλήγοντας ο κ. Στεφανόπουλος είπε: "Κύριε Πρόεδρε, η επίσκεψή σαςμας προκαλεί πολύ μεγάλη χαρά. Τη θεωρούμε ως έκφραση των θερμώνφιλικών αισθημάτων σας έναντι της χώρας μας και μας δίνει την ευκαιρίανα σας βεβαιώσουμε για τη θερμότητα και την ειλικρίνεια των ειδικών μαςαισθημάτων για τη μεγάλη δική σας χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: