Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Καταναγκαστικοί γάμοι

Η εικόνα της Ghulam, μιας 11χρονης Αφγανής, δίπλα στον 40 χρονο σύζυγό της τον οποίο την ανάγκασαν οι γονείς της να παντρευτεί, επιλέχθηκε από τη UNICEF ως φωτογραφία της χρονιάς για το 2007.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Αμερικανίδα φωτογράφο Stephanie Sinclair, και είναι συνέχεια ενός άλλου άρθρου που ερευνούσε για τους θανάτους νεαρών γυναικών που αυτοπυρπολούνταν ή δολοφονούνταν έπειτα από το θάνατο του γηραιότερου άντρα τους.
Σχετικό δημοσίευμα (στα ισπανικά).

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ου να χαθείς Αφγανέ! Ουστ άσε το κοριτσάκι γιατί θα αρχίσω να συμπαθώ τον Μπους.

Ανώνυμος είπε...

Ουουουουουου Αφγανέ!!! Ξεφτίλες και οι γονείς της πιτσιρίκας. Με τέτοιες εικόνες έρχεται στο μυαλό μου η θανατική ποινή σε όλες τις τις διαστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Υπουργέ ή θα τον βγάλεις αυτόν τον αλήτη ή θα τον βρίζω κάθε μέρα.
Μου την έχει βιδώσει. ουουουουουου Αφγανέ αληταρά!

Ανώνυμος είπε...

Ήρθε και Πάσχα και είπα να μη βρίζω αλλά δε μπορώ. Συγνώμη υπουργέ: Ουουουουου να χαθείς παλιοτόμαρο αλήτη Αφγανέ ουουουουουουστ!

Υπουργός ονείρων είπε...

Αντιγράφω ένα σχετικό άρθρο από την C.P. ΤΗς 15ης Απριλίου 2009 για προβληματισμό:

Δύο νέοι, o 21χρονος Αμντούλ Πεσά και η 19χρονη Γκιούλ Πεσά, στην επαρχία Νιμρόζ του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, είχαν φύγει από τις οικογένειές τους για να παντρευτούν στα κρυφά. Οι Ταλιμπάν, που διατηρούν ακόμη ισχυρή την επιρροή τους στην επαρχία, εξέδωσαν φετφά με την κατηγορία της ανήθικης πράξης, συνέλαβαν το ανήθικο ζευγάρι και το εκτέλεσαν την περασμένη Δευτέρα δια τουφεκισμού ενώπιον πλήθους, μπροστά σε ένα τζαμί.
Όπως εξήγησε ο κυβερνήτης της αφγανικής επαρχίας Νταστατζίρ Ατζάντ, «οι νέοι ήταν ερωτευμένοι και ήθελαν να παντρευτούν, γι’ αυτό έφυγαν από τις οικογένειές τους, που δεν έκριναν αυτή την ένωση». «Τρεις μουλάδες Ταλιμπάν τους οδήγησαν στο τζαμί του χωριού Χας Ροντ, εξέδωσαν φετφά (θρησκευτικό διάταγμα) που απαιτούσετην εκτέλεσή τους και τουφεκίστηκαν έξω από το τέμενος», όπως είπε. Ο κυβερνήτης χαρακτήρισε το περιστατικό «προσβολή κατά του Ισλάμ» και δεν απέκλεισε την πιθανότητα τους νέους να κατέδωσαν οι ίδιες οι οικογένειές τους, που σχετίζονται με τους Ταλιμπάν. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Ταλιμπάν βρήκαν το ζευγάρι ενώ επιχειρούσε να μεταβεί στο Ιράν.