Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ζητούνται οπαδοί

Τί; Ψάχνεις; Θέλεις να πολλαπλασιαστείς επί δέκα, επί εκατό; Ψάχνεις για οπαδούς;
Αφού εσύ είσαι σίγουρα μια μονάδα, τότε ψάξε για μηδενικά!

Από το «Ανθρώπινο πολύ ανθρώπινο» του Φρίντριχ Νίτσε, εκδόσεις Δαμιανός

5 σχόλια:

filologina είπε...

Το άρθρο νομίζω πρέπει να αφιερωθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και όλους τους πολιτικούς μας. Αν και δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτοί μονάδες, εμείς ωστόσο γινόμαστε σίγουρα μηδενικά ψηφίζοντάς τους, αφού κι αυτοί ως τέτοια μας αντιμετωπίζουν.

Volta είπε...

Νομίζω filologina πως αξίζει να αφιερωθεί σε όλους από εμάς που θέλουμε ανθρώπους που να μας ταιριάζουν. Να βλέπουμε τους άλλους σαν ομοιώματα του εαυτού μας επί δέκα, επί εκατό που λέει και ο Νίτσε. Με αυτόν τον τρόπο όμως γινόμαστε τέτοιοι που βλέπουμε πρώτοι εμείς τους άλλους σαν μηδενικά. Η ευθύνη που μας ακολουθούν είναι η μισή. Την άλλη μισή την έχουμε οι ίδιοι. Αναλογίζομαι αυτή την προέκταση στο σχολείο και στους νέους ανθρώπους που θέλουν δίπλα τους μόνο ανθρώπους που τους λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν, με θωπείες και όχι διαφωνίες. Τελικά είναι τόσο εύκολο και τόσο ύπουλο να γίνεσαι μηδενικό.

filologina είπε...

Έχεις δίκιο. Πολύ καλή τοποθέτηση. Μπράβο.

Ανώνυμος είπε...

Και η εικόνα νομίζω αποτυπώνει κάποια μηδενικά... έξυπνο.

Ανώνυμος είπε...

Θεωρούμε τους εαυτούς μας μονάδες βλέποντας τους άλλους σαν μηδενικά. Τι πιο γελοίο από αυτό. Τι πιο ελληνικό από αυτό. Μήπως ο Νίτσε σκεφτόταν εμάς όταν το έγραφε;