Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ο δάσκαλος της χρονιάς

Προέλευση: www.logospellas.gr

«Αυτοί που δίνουν καλή εκπαίδευση στα παιδιά, πρέπει να τιμώνται περισσότερο από εκείνους που τα γέννησαν, γιατί οι γονείς τους έδωσαν μόνο τη ζωή, οι παιδαγωγοί όμως την ικανότητα να ζουν καλά», έλεγε ο Αριστοτέλης και αυτό ισχύει στο ακέραιο για τον Γιώργο Χρυσοστομάκη, τον δάσκαλο του 3ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, ο οποίος συγκλόνισε το Πανελλήνιο, αφού έτρεξε στο Μαραθώνιο της Αθήνας μαζί με τον μαθητή του, σπρώχνοντας το αναπηρικό του αμαξίδιο.

Ο κ. Χρυσοστομάκης, χρόνια μέλος του δρομικού κινήματος, μίλησε για τον Μαραθώνιο στους μαθητές του σχολείου του κατά τη διάρκεια της Ημέρας Πανελλήνιου Σχολικού Αθλητισμού κι εκεί ο μικρός Βαγγέλης, μαθητής της ΣΤ΄ τάξης που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άθλημα που κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους οπαδούς.

«Η απόφαση ήταν κοινή. Εκείνη τη μέρα είχα προτείνει στο σχολείο να τιμήσουμε τον Βαγγέλη για την αγάπη που δείχνει στον αθλητισμό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως και έγινε και ανακοινώσαμε στα παιδιά ότι θα τρέχαμε οι δυο μας στο Μαραθώνιο των Γιαννιτσών το 2017», λέει στο star.gr ο Γ. Χρυσοστομάκης.

Επειδή όμως περνούσαν οι μέρες και η ομάδα Μαραθωνίου των Γιαννιτσών θα κατέβαινε στην Αθήνα ο δάσκαλος πρότεινε στον Βαγγέλη να τρέξουν μαζί στα 10 χλμ. «Ο Βαγγέλης είναι άριστος μαθητής, πολύ δραστήριος, μαθαίνει ντραμς, πηγαίνει κολυμβητήριο… του αρέσει να ζει. Είναι πολύ κοινωνικός, όλα τα παιδιά του σχολείου τον αγαπούν, τον προσέχουν, τον σέβονται και τον εκτιμούν. Η τάξη του είναι από τις καλύτερες που έχω γνωρίσει στα 17 χρόνια υπηρεσίας μου στα σχολεία», συνεχίζει ο κ. Χρυστοστομάκης.

Δάσκαλος και μαθητής αποφασίζουν λοιπόν να τρέξουν στο Μαραθώνιο της Αθήνας και ξεκινά η προπόνηση. Οι δυο τους έκαναν κάποια δρομολόγια στα Γιαννιτσά και στην ομάδα μπήκε κι ένας ακόμα μαθητής της Α΄ Γυμνασίου, ο Δ. Τσιρίδης ο οποίος και στη διαδρομή των 10 χλμ. ξεκούραζε τον κ. Χρυσοστομάκη, ώστε να πιει λίγο νερό και να ξεκουράσει τα χέρια του. Οι τρεις… σωματοφύλακες λοιπόν ξεκίνησαν τη διαδρομή τους και μοιράστηκαν μια εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους.

«Από την αρχή της κούρσας ο κόσμος μας ενθάρρυνε και μας έδινε κουράγιο. Μου έπιαναν το χέρι, χάιδευαν το κεφάλι του Βαγγέλη, του φιλούσαν τα χέρια… ζήσαμε πολύ συγκινητικές στιγμές», λέει ο κ. Χρυσοστομάκης και προσθέτει: «Τα συναισθήματα ήταν πρωτόγνωρα. Αυτά που παίρνω εγώ από τον Βαγγέλη είναι πολύ περισσότερα από όσα δίνω. Το παιδί ήταν σε όλη τη διαδρομή χαμογελαστό, μου έδινε κουράγιο για να συνεχίσω, μου ζητούσε να πηγαίνω πιο σιγά για να απολαύσει τη διαδρομή. Μέχρι σήμερα άλλωστε δεν έχει βγάλει από το λαιμό του το μετάλλιο». Η υποδοχή δε όταν επέστρεψαν στα Γιαννιτσά ήταν πανηγυρική. Όλο το σχολείο τους καλωσόρισε με χειροκροτήματα και οι συμμαθητές του περίμεναν στη σειρά για να τον κάνουν βόλτα με το καροτσάκι του.

Στο πλευρό του Βαγγέλη σε όλο αυτό το ταξίδι εκτός από τον δάσκαλό του ήταν και ο φύλακας άγγελός του, η μητέρα του, η οποία περήφανη παρακολούθησε το μεγάλο κατόρθωμα των δυο τους. Άλλωστε σ’ εκείνη αφιέρωσε ο μικρός τον τερματισμό του, φορώντας τόσο εκείνος, όσο και ο δάσκαλός του μια μπλούζα πάνω στην οποία είχε γράψει το εξής μήνυμα: «Μαμά σ’ ευχαριστώ για όσα έχεις κάνει για μένα και συνεχίζεις να κάνεις κάθε μέρα. Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είσαι πάντα γερή, δυνατή και να μου χαμογελάς. Σ’ αγαπώ πολύ. Βαγγέλης – Γιώργος».

Το επόμενο ραντεβού των δυο τους είναι στο Μαραθώνιο της Βέροιας, στις 11 – 12 Δεκεμβρίου, όπου θα τρέξουν 14 χλμ. «Βρήκα στο πρόσωπο του Βαγγέλη έναν συνοδοιπόρο στο Μαραθώνιο. Έζησα μαζί του μοναδικές στιγμές και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: